Cam kemik hastalığında klasik ortopedik problemler tekrar eden uzun kemik kırıkları ve bunlara bağlı kemik şekil bozuklukları, bağlarda yaygın gevşeklik, kısa boy, skolyoz, omurgalarda küçük çökme kırıkları, dirsekte karakteristik çekme kırıkları ve sinir sisteminde problemlere yol açabilecek boyunda kafatası ile boyun omurları arasındaki pozisyon kaybı olarak listelenebilir. Ortopedik belirti ve bulguların dışında ise bu hastalarda göz kürelerinde beyaz kısmın mavileşmesi, işitme kaybı, ciltte sık tekrar eden morarmalar, dişlerde sık çürükler ve dişlerde dökülme, kalp kapakçık bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Cam kemik hastalığında çocuk ortopedisi tarafından yapılan değerlendirme ve çekilen röntgenler ile çocuklar doğum anından itibaren oluşan kırıklar için tedavi edilebilmekte ve yeni kırıkların oluşmasının önüne geçilebilmektedir. Ayrıca bebeklikten itibaren verilebilen ila tedavileri ile de kemik yoğunluğu arttırabilmekte ve kırık sıklığı azaltılabilmektedir. Tüm bilimsel çalışmalara rağmen henüz hastalığın kesin bir tedavisi bulunamamıştır. Kemik iliği nakilleri, kök hücre tedavileri, hormon uygulamaları halen denenmektedir.
Bir kırık oluştuğunda bebeklerde alçı ve atelleme ile tedaviler yapılırken çocukluk çağından itibaren hem o kırığın düzgün iyileşmesi hem de ileride aynı kemikte yeni kırıkların oluşmaması için cerrahi tedavilere başvurulmaktadır. Skolyozu olan çocuklarda ise çocuk ortopedisi tarafından yapılan değerlendirme sonrasında eğriliğin açısal derecesine göre ve hastalığın ciddiyetine göre tedavi amacıyla basit takip ve cerrahi düzeltme seçenekleri söz konusudur. Bu hastalarda korse ile skolyoz tedavisi önerilmemektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.