Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Doğumsal Kol Felci – Brakial Palsi

Genellikle zor geçen doğum sırasında bebeğin omuriliğinin boyun seviyesinden başlayıp koltuk altından geçerek ele kadar uzanan sinir yapılarının gerilmesi nedeniyle farklı ciddiyet derecelerinde o taraf kol, ön kol ve elde gelişen kas güçsüzlüğü veya felce brakial palsi denir.

Görülme sıklığı 1000 yeni doğan çocukta 1 ile 4 arasında değişmektedir. Oluşma ihtimalini artıran faktörler ise çoğul gebelik, bebeğin boyut olarak büyük olması, uzun süren zorlu doğum, bebeğin bacakları ile doğum kanalına girmesi yani ters gelmesi olarak sıralanabilir.

Bu durum bebeklerin büyük kısmında, 2 yaşına kadar kendiliğinden gerileme gösterebilmektedir. Bu ihtimal bebeğin muayenesi ile öngörülür. Ancak her durumda bebeğin eklem hareketlerinin korunması ve daha aktif kullanabileceği bir üst ekstremiteye sahip olması için tedavi alması gereklidir. Kendiliğinden gerilemeyen veya gerilemeyeceği öngörülen bebeklerde ve çocuklarda ise bazı ameliyatlar ile kolun daha aktif kullanılabilmesi sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

Çocuklar gerek spor yaparken ve gerekse de oyun alanlarında oynarken düşme sonucu sık olarak yaralanırlar ve günümüzde pediatrik ortopediye en…
Doğru ayakkabı seçimi okul çağı döneminde ayak gelişiminde çok belirleyici olmaktadır. Uygun ayakkabıda aranması gereken ilk özellik uzun süre rahatsızlık vermeden…
Deformite kemiklerde meydana gelen eğilme ve şekil bozukluklarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Diz bölgesi deformiteleri halk arasında ‘’O’’ bacak…