Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Serebral Palsi Tanı ve Tedavisi

Serebral Palsi – SP – (Cerebral Palsy) hastalığı , gelişmekte olan beyinde meydana gelen kalıcı ama ilerleyici olmayan bir hasar sonucunda görülen klinik tablodur. Serebral Palsi anne karnında, doğum sırasında veya doğum sonrasında gelişen pek çok durumda görülebilir. Beyinde oluşan hasar kalıcı fakat ilerleyici değildir. Bu kalıcı hasara rağmen çocuk zaman içinde bazı hareket becerilerini kazanır ve çocuğun aktivite düzeyi değişebilir.

Serebral palsi sadece çocuk ortopedi uzmanlığını ilgilendirmez. Çocuk hastalıkları, gelişim nörolojisi veya çocuk nörolojisi, fizik tedavi rehabilitasyon ve bazen de göz, kulak burun boğaz, beyin sinir cerrahisi uzmanlıkları serebral palsili çocukların tedavi ve izlenimlerinde çeşitli oranlarda ilgili olabilecek branşlardır. İlgili tüm ekip çocuğu tüm gelişim aşamalarında takip etmeli ve aile de her konuda işbirliği içinde olmalıdır.

Serebral palsi tedavisindeki temel amaç çocuğun topluma kazandırılması ve başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan yaşantısını sürdürmesidir. Okul öncesi dönemde yaşıtları ile vakit geçirebilmesi sağlanmaya, okul çağında ise derslerini takip ederek ileride toplumda görev sahibi ve toplumsal yaşamın bir parçası olması sağlanmaya çalışılmaktadır.

Serebral Palsi tanısı olan çocukların hayat boyu en fazla ilişkide oldukları tıp branşı fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından bazı yönlerden ilerlemenin durduğu veya bazı nedenlerle engele takıldığı görüldüğünde bunların cerrahi yöntemlerle tedavisi için hastalar tarafımıza yönlendirilmektedir. Cerrahi tedavi sonrasında fizyoterapi yeniden başlayacaktır. Cerrahiden görülen faydanın devamı için ise bazı cihazların da kullanılması gereken yoğun bir fizyoterapi dönemi başlayacaktır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

bilgi

İlgili Yazılar

Tibialis Posterior Tendon Transferi Tibialis posterior kasının tendonu, ayak bileğinden geçerek ayağın arka ve iç tarafında yer alır. Spastisite nedeniyle…
Tedavinin Süresi Boy uzatma tedavisinde ameliyat sonrasında rehabilitasyon ve egzersiz çok önemlidir. Uzatma süresince ve kemik iyileşmesi beklenirken egzersiz programına devam edilir….
Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) Kalça eklemini oluşturan kemikler arasındaki doğuştan gelen uyumsuzluğa “gelişimsel kalça displazisi/doğumsal kalça çıkığı” denmektedir. Klinik önemi…