Doç.Dr.İlker Sarıkaya

Spina Bifida (Meningomiyelosel)

Her bin canlı doğumun üçünde görülen Spina bifida (SB) hamileliğin ilk aylarında omurga şekillenmesinin tam olarak gerçekleşmemesi sonucu ortaya çıkar ve halk arasında “Ayrık omurga hastalığı” olarak bilinir…

Spina Bifida Hastalığında Tanı Nasıl Konur?

Tanı hamilelikte yapılan kan testi, ultrason ve amniyosentez ile konur. Üçlü testte elde edilen alfa protein (AFP) değeri beklenenden fazla çıkarsa, SB’den şüphelenilir.

Spina Bifida'nın Tipleri Nelerdir?

Spina Bifida Okülta HSB’nin en sık ve en hafif formudur. Omurgadaki kemiklerin ufak bir kısmı açıktır ve kapalı-gizli spina bifida olarak da bilinir. Genellikle herhangi bir soruna neden olmaz ve ameliyat gerektirmez. Meningosel En nadir tiptir. Omurilik sıvısı kese şeklinde sırttaki açıklıktan çıkar. Ancak bu kısımda sinirler bulunmadığından ciddi soruna yol açmaz. Bazı bebeklerde hiçbir soruna yol açmazken, bazı bebeklerde ise mesane ve bağırsaklarıyla ilgili şikayetler yaşanabilir. Myelomeningosel En ciddi ve sık görülen tiptir. Omurga kemiklerinin arasından çıkan kese, omurilik ve sinirlerin bir kısmını tutar ve bu sebepten ötürü sinirler zarar görür. Kısmi felçler, ayakta his kaybı ve yürüme zorluğu, hidrosefali, idrar ve dışkı tutamama, ileri böbrek yetmezliği ile skolyoz gibi birtakım hastalıklara neden olabilir.

Spina Bifida Nasıl Tedavi Edilir?

Hareket sistemini olumsuz etkileyen, idrar ve gaita tutamama ile cinsel işlev bozukluğuna yol açan SB çocuk beyin cerrahisi, nörolog, çocuk fizyoterapisti ve çocuk ortopedistinin ortaklaşa çalışması ile tedavi edilir. Bebeğin meningoseli varsa, defekt hayatın ilk 36 saati içinde kapatılmalıdır. Hidrosefali gelişmişse, beyin cerrahı tarafından fazla sıvıyı vücudun kan dolaşımına boşaltan ‘şant’ sistemi uygulanır. Günümüzde SB’li hastalar hamileliğin 26. haftasından yapılan bu ameliyatta rahme girilerek bebeğin omuriliği üzerindeki açıklık kapatılmak marifeti ile tedavi edilebilirler. Omurga eğrilikleri, eklem çıkıkları ve deformiteleri, ayak şekil bozuklukları çocuk ortopedisti tarafından tedavi edilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Tedavi için

bilgi

İlgili Yazılar

Halk arasında beyin felci olarak bilinen serebral palsi; beyin gelişimi tamamlanana kadar yani doğumdan ilk beş yaşa kadar olan sürede beyinde oluşan geri dönüşümsüz ancak ilerleyici olmayan hasara denir…
Kalça eklemini oluşturan kemikler arasındaki doğuştan gelen uyumsuzluğa gelişimsel “kalça displazisi” adı verilir. Kemikler arasındaki basit bir uyumsuzluktan, kalça çıkığının olduğu en ileri safhaya kadar görülen…
Her 1.000 doğumda bir görülen pes ekinovarus, erkek çocuklarında kızlara oranla daha sık görülür. Aileleri tedirgin eden bu hastalıkta tedaviye erken başlanması durumunda iyileşme oranı oldukça yüksektir…